Διεύθυνση
25ης Αυγούστου 31
1ος όροφος
Ηράκλειο, Κρήτη
Greece
Phone: 6977075889 2810336774
facebook page
 
 • Πως να φροντίσω τον εαυτό μου

  Πόσο σημαντκό είναι να φροντίζω τον εαυτό μου

   

  Πολλές φορές οι άνθρωποι πιστεύουν ότι ῾φροντίζω τον εαυτό μου᾽ σημαίνει  ῾ξοδεύω χρήματα᾽ για τον εαυτό μου. Ωστόσο αυτό που είναι δύσκολο να κατανοήσουν είναι ότι τα υλικά αγαθά δεν καλύπτουν την ανάγκη τους για φροντίδα αλλά μπαλώνουν κατά μια έννοια το αρνητικό συναίσθημα που βιώνουν και αυτός είναι και ο λόγος που η ευχαρίστηση διαρκεί ελάχιστα.

  Πόσες φορές δεν αγοράζουμε κάτι μόνο και μόνο για να αισθανθούμε καλύτερα και μετά που το αποκτούμε αισθανόμαστε και πάλι το συναισθηματικό κενό και θέλουμε να αγοράσουμε κάτι άλλο αλλά και πάλι, μετά από λίγο, ούτε αυτό μας καλύπτει.

   

  Επίσης,  πολλές φορές πιστεύουμε ότι να φροντίσουμε τον εαυτό μας είναι εγωιστικό ή ακόμα και ναρκισσιστικό. Πόσες φορές δεν έχουμε πει ναι σε κάτι ενώ στην πραγματικότητα θέλαμε να πούμε όχι;
  Πόσες φορές δε φθειρόμαστε ψυχολογικά και συναισθηματικά απλά και μόνο για να ικανοποιήσουμε ανάγκες άλλων; Πόσες φορές αισθανόμαστε τύψεις όταν κάνουμε κάτι για εμάς ή όταν δεν κάνουμε κάτι που κάποιοι επίμονα μας ζητάνε και που πολλές φορές είναι ενάντια όχι μόνο στα θέλω μας, αλλά και στις αξίες μας;

   

  Το να φροντίζω τον εαυτό μου, ουσιαστικά σημαίνει να μπορώ να δω τον εαυτό μου, να ακούσω τις ανάγκες του, να τον συμβουλέψω και να τον προστατέψω σαν να ήμουν ο ίδιος  γονιός του εαυτού μου. Αυτό είναι κάτι που μπορεί ο καθένας μας να το κάνει για τον εαυτό του και μόνο.

   

  Το να βλέπω και να φροντίζω τον εαυτό μου, γίνεται ακόμα πιο δύσκολο όταν έχω κι άλλους να φροντίσω. Όταν είμαι γονιός για παράδειγμα ή όταν είμαι παιδί γονιών που χρειάζονται φροντίδα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι τύψεις που νιώθουμε όταν κάνουμε κάτι για εμάς, είναι ακόμα μεγαλύτερες. Οι τύψεις είναι ένα πολύ αρνητικό συναίσθημα και μας κάνουν να αισθανόμαστε ανεπαρκείς, εγωιστές, κακοί κ.α. Πόσο αληθινό όμως είναι αυτό; Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι συνειδητοποιημένοι γονείς, διαχωρίζουν τους ρόλους τους. Είναι γονείς αλλά δεν πάυουν να είναι και σύζυγοι, παιδιά, εργαζόμενοι κ.α. Το να φροντίζω τα παιδιά μου δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να πάψω να φροντίζω και τον εαυτό μου. 

  Αντιθέτως είναι σημαντικό για να έχουμε μια υγιή σχέση με τα παιδιά μας, αλλά και να τους δίνουμε το παράδειγμα, να φροντίζουμε κι εμείς εμάς! Επίσης τα παιδιά που έχουν να φροντίσουν τους γονείς τους δεν είναι μόνο αυτό! Είναι κι εκείνα παιδιά, έχουν ανάγκη την φροντίδα, την προστασία. Είναι και τα ίδια σύντροφοι ή γονείς, είναι εργαζόμενοι, φίλοι κ.α. 

   

  Συμπερασματικά δεν μπορούμε να αφήνουμε τον ένα δύσκολο ρόλο της ζωής μας να επηρεάζει όλους τους άλλους αλλά και να μας σταματάει από το να βλέπουμε τον εαυτό μας.

   

  Καθώς οι περισσότεροι γνωρίζουν πως να φροντίζουν τους άλλους και όχι τον εαυτό τους, έχω κάνει μια λίστα με τρόπους που μπορούμε να φροντίσουμε εμάς:

   

  1. Φροντίζω να τρέφομαι σωστά.
  2. Φροντίζω να κοιμάμαι καλά.
  3. Φροντίζω να βρισκομαι με ανθρώπους που με αγαπούν, με σέβονται, με υποστηρίζουν και με προστατεύουν, χωρίς να με κρίνουν.
  4. Φροντίζω την υγεία μου και την υγειϊνή μου.
  5. Φροντίζω να ασκούμαι συχνά.
  6. Φροντίζω να περνάω ποιοτηκό χρόνο με την οικογένειά μου και τους φίλους μου.
  7. Φροντίζω να προστατεύω τον εαυτό μου από τοξικές σχέσεις και καταστάσεις βάζοντας όρια ή ακόμα και με το να απομακρυνθώ από κοντά τους αν αυτό είναι αυτό που θέλω.
  8. Φροντίζω να επιλέγω ποιο είναι το καλό για εμένα, την υγεία μου και τις αξίες μου.
  9. Φροντίζω, έστω και για λίγα λεπτά την ημέρα να βρίσκω χρόνο να απομακρύνω τις κακές, καταστροφικές σκέψεις από το μυαλό μου και να ηρεμώ με τεχνικές χαλάρωσης.
  10. Φροντίζω να λέω αυτό που αισθάνομαι και να υποστηρίζω τον εαυτό μου.
  11. Φροντίζω να κάνω συχνά μια δραστηριότητα που απολαμβάνω, πχ κολύμπι, περπάτημα, εκδρομή στη φύση ή ένα χόμπι.  Μαρίνα Αρβανιτάκη
  BSc Psychology, PgD Psychology

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

 • Διακοπές

  Πόσες μέρες χρειάζονται;

   

  Σύμφωνα με έρευνες το διάστημα των 3 με 6 ημερών αποτελεί το πιο ευνοικό για διακοπές, καθώς είναι αρκετό για να ξεκουραστούμε αλλά και για να αποφευχθούν διενέξεις με τα άλλα μέλη του ταξιδιού όπως σύντροφος, οικογένεια, φίλοι κτλ. Από την άλλη, αν χρειαζόμαστε διακοπές γιατί ίσως περνάμε μια φάση της ζωής μας που θέλουμε να επαναπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητες μας ή να ξαναβρούμε τον εαυτό μας, ίσως να χρειάζονται από 2 μήνες έως ένα χρόνο.

   

  Περνάμε καλά στις διακοπές;

   

  Στην αρχή των διακοπών διάθεσή μας είναι κάπως πεσμένη, έπειτα η διάθεσή μας φτιάχνει σημαντικά και περνάμε καλά. Όσο πλησιάζουμε προς το τέλος, η διάθεσή μας πέφτει για να ξανανέβει στα υψηλότερα επίπεδα προς το τέλος των διακοπών, αφήνωντάς μας την αίσθηση αναζωγόνησης αλλά κι αυτήν της ανυπομονισίας για την επιστροφή στο σπίτι.

   

  Όλα ήταν ανθηρά!

   

  Έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι περισσότεροι από εμάς όταν επιστρέφουμε από διακοπές έχουμε την τάση να παρουσιάζουμε στους άλλους ότι περάσαμε περισσότερο καλά απ ´ ό,τι όντως ήταν.  Ξέχναμε όποια δυσάρεστη κατάσταση και οι αναμνήσεις μας είναι διαφορετικές από την εμπειρία που είχαμε στην πραγματικότητα!  Από την άλλη, υπάρχει και μια άλλη μερίδα ανθρώπων που μπορεί ενώ έχουν περάσει καλά, να αναφέρουν στον γυρισμό ότι πέρασαν άσχημα. Αυτό συμβαίνει γιατί το βασικό συναίσθημα που έχουμε κατά την διάρκεια των διακοπών μας, είναι αυτό που στο τέλος θα υπερισχύσει στην μνήμη μας και κατ᾽ επέκταση στις αφηγήσεις μας.

   

   

  Τι μας αρέσει στις διακοπές;

   

  Αυτό που αρέσει στα μικρά παιδιά είναι οι δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα μια βόλτα στο λούνα παρκ,  η ικανοποίηση των αισθήσεων, όπως για παράδειγμα η γεύση ενός παγωτού ή το άγγιγμα κάποιου ζώου. Στους ενήλικες από την άλλη αρέσει η ξεκούραση, το δέσιμο που αποκομούν από τις σχέσεις τους με τους συνταξιδιώτες τους αλλά και οι στιγμές που τους κάνουν να ξανανιώθουν παιδιά. 

   

   

  Τελικά μας κάνουν καλό οι διακοπές;

   

  Κατά την διάρκεια των διακοπών εκτός από το να γεμίζουμε τις μπαταρίες μας, ενδυναμώνουμε και τις σχέσεις μας με τους ανθρώπους που είμαστε μαζί διακοπές. Ανανεώνεται η σχέση μας με τον σύντροφό μας, περνάμε δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά και την οικογένειά μας, αλλά και ισχυροποιούμε τους δεσμούς μας με τους φίλους μας.

   

  Τα καλά νέα είναι ότι μετά τις διακοπές αισθανόμαστε αναζωγονημένοι, περισσότεροι δραστήριοι και δημιουργικοί. Τα κακά νέα είναι ότι συνήθως αυτά τα συνασθήματα κρατάνε μόλις μία εβδομάδα! Όσο συχνότερα λοιπόν βρισκόμαστε σε διακοπές, τόσο καλύτερα θα αισθανόμαστε. Καθώς όμως αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο στις μέρες μας, θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε το καλοκαίρι και τις τόσες παραλίες που προσφέρει ο τόπος μας και έστω μια φορά την εβδομάδα να πηγαίνουμε μια ολοήμερη εκδρομή σε κάποια παραλία με την οικογένειά μας, τους φίλους μας ή τον σύντροφό μας.